Oryginał * sugerował żeby...
Majonez z gotowanych jajek na podstawie przepisu z *książki L. Ćwierczakiewiczowej "365 obiadów"
Składniki :
5 jajek ( jedno surowe i cztery ugotowane na twardo , wystudzone )
1 lub 1 1/2 łyżeczki musztardy (jak kto lubi - to ona nadaje kolor majonezowi)
szczypta soli
szczypta pieprzu (najlepiej biały bo go nie będzie widać w emulsji :o)
ok. 1/2 szklanki oleju ( dałam rzepakowy)
ok 1 łyżeczki soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Surowe żółtko rozetrzeć z musztardą i szczyptą soli. Potem wrzucać partiami utarte na sitku lub rozdrobnione widelcem ugotowane żółtka. Gdy się połączą bez widocznych grudek , wlać kilka kropli oleju i mieszać mikserem bez chwili przerwy, następną małą porcje oleju wlać dopiero wtedy gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez majonezową emulsję. Następnie spróbować i dodać pieprzu , soli , soku z cytryny do smaku.
|
Majonez jest gęsty i sztywny jak widać |
Z podanych składników otrzymamy super kopiastą szklankę * * gęstego majonezu. Przechowywać w lodówce ok.3-4 dni.
----------------------------
* * szklanka po Nutelli
Etykiety: Pasty