Słowiańskie smaki

M. i T. Woźniakowie: " Ojca Grande przepisy na zdrowe życie" cz. I. str. 21
      Więc gdy na opakowaniu kaszy gryczanej znalazłam taki przepis na naleśnikowy farsz (nadaje się też świetnie do nadziewania pierogów) :

 nie wahałam się ani chwili - spróbowałam i niezmiennie jestem zachwycona tym smakiem.
Składniki na farsz:
kostka twarogu (rozdrabniam go widelcem )- waga ok 30 dkg
 woreczek ugotowanej , ostudzonej kaszy gryczanej
1 jajko
1 mała pokrojona w kostkę i przesmażona cebula
 sól i pieprz czarny do smaku
1-2 łyżki śmietany 18 % , gdyby farsz okazał się za suchy
1/2 pęczku szczypiorku (opcjonalnie dla koloru)

Składniki wymieszać i już.
Świetnie smakują z czerwonym barszczem
 Naleśniki można np posypać żółtym serem i zapiec przez jakieś 15-20 min w 180 st. C.


Etykiety: