Alternatywa dla zup błyskawicznych

Spokojnie , proszę nie wzywać policji - na zdjęciu są... pieczone buraki :o)

Marzena i Tadeusz Woźniakowie: " Ojca Grande przepisy na zdrowe życie. Cz. II"



Składniki na szybki barszcz:
Buraki * , umyć. Pojedynczo owinąć folią aluminiową i wstawić na 30-35 min do nagrzanego piekarnika (200 st. C). Gdy będą miękkie zostawić w piecu do ostygnięcia. Do przygotowania barszczu zdjąć z nich skórkę (schodzi  bardzo łatwo) i utrzeć na tarce ** , zalać wodą, dodać łyżeczkę masła, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i nie mielony pieprz oraz porządną szczyptę kwasku cytrynowego. Kolor i smak są naprawdę świetne. W lodówce trzymam resztę upieczonych buraków i za kilka dni sprawdzę czy z nich będzie równie smaczny i szybki barszczyk. Polecam.

--------------------
* Zrobiłam próbę na1 kg - 6 szt.
** Zastosowałam proporcję:
 ok  1/2 kg buraków na 3/4 l wody


Etykiety: