Biszkopt z ... wiaderkowym serem

 Składniki na biszkopt np taki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
 Do nasączenia  biszkoptu -->  kilka łyżek rumu

           Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać do nich na zmianę cukier (partiami ) i po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i delikatnie dodawać dosłownie po łyżce mąki (wymieszanej z proszkiem do pieczenia ) aż do wyczerpania składników. Natłuścić i posypać mąką tortownicę. Włożyć do nagrzanego piekarnika , piec 20-25 min w temp. 180 st. C.
     Zaraz po upieczeniu z lekka rzucam tortownicą*  z gorącym biszkoptem jak tutaj żeby go przygotować do dalszej  obróbki.
    Wystudzić (można spokojnie upiec go dzień wcześniej), potem przekroić na pół i skropić porządnie blaty rumem  .

Krem do przełożenia zrobiłam z następujących składników:
1 kg twarogu " wiaderkowego (używam z firmy Hej)
2-3 łyżki cukru pudru ( do smaku)
300 ml śmietany kremówki ( jeśli się odchudzamy to można ten składnik pominąć ) +1,5 łyżki zwykłego cukru
1 gorzka czekolada ( plus jeszcze jedna , którą użyjemy do dekoracji )

       Mieszamy twaróg z cukrem pudrem , rozpuszczamy czekoladę (w miseczce na parze , gdyby była za "sucha" to dodajemy łyżeczkę mleka albo śmietany ) i wlewamy do sera. Mieszamy. Potem dodajemy ubitą na sztywno  z cukrem - kremówkę.
 Masą przekładamy przygotowany biszkopt, dekorujemy i  wstawiamy do lodówki.

 Uwagi:
masy jest dużo, wiec to co zostanie można włożyć do miseczek i podawać osobno np z bakaliami.

 -------------------------
* kierunek rzutu to góra - dół  , a nie próba zrobienia z tortownicy bumerangu :o)
Właściwie nie robię już mas maślanych czy budyniowych do przełożenia biszkoptu - bo ta jest idealna- deserowa i lekka. Polecam

Etykiety: