Pasta grzybowa - smarowidło i mrożonka

Składniki:
1 średnią cebulę obrać i pokroić, podsmażyć na
2 łyżkach masła , jak się zeszkli to wsypać
ok 30 dkg świeżych pieczarek (obranych i drobno pokrojonych, albo przekręconych w maszynce do mielenia ). Dodać
sól i pieprz oraz majeranek do smaku. Do jeszcze gorącej masy włożyć
 jeszcze jedną kopiastą łyżkę masła i
1/2 pęczka pokrojonej zielonej pietruszki . Energicznie wymieszać.

Po ostudzeniu powstaje z tej masy - smaczne smarowidło do chleba, które można spożytkować również przy sporządzaniu sosu grzybowego *, albo zamrozić i mieć na zaś :o)


-----------------------
* po prostu do najzwyklejszego beszamelu dodać 2 łyżki tej pasty
* myślę że nadałaby się też  do kopytek o których pisze Mamamarzynia :o)

Etykiety: