Skorzystałam z takiego przepisuna ciasto: 20 g świeżych drożdży
2 duże kopiaste łyżki masła (lub margaryny - o pokojowej temp.)
500 g mąki pszennej
1 szklanka kefiru
1 cale jajko
1/2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli Farsz- u mnie zmielone mięso i jarzyny z rosołu + 1/3 pęczka zielonej pietruszki + 1 cale jajko + sól + pieprz czarny + majeranek - do smaku
Wyciąć koła z ciasta, na środek nałożyć farsz i wokół niego zrobić 4 nacięcia
W misce wymieszać drożdże z cukrem, wlać kefir i wsypać2 łyżki mąki pszennej.Odstawić w ciepłe miejsce, jak zaczyn zacznie bąbelkować dodać resztę składników. Wyrobić porządnie robotem - spiralkowe końcówki -posmarować wierzch ciasta lekko olejem.i odstawić do podwojenia objętości. Uformować paszteciki (pomysł zaczerpnęłam stąd )
Skleić ze sobą przeciwległe " skrzydła i uformować kształt kwiatka
Całość posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (185- 190 st. C). Piec do zrumienienia.