Babka piaskowa o smaku cytrynowym

  Składniki :
5 jajek
180 g cukru ( zwykłego ) + 1 cukier waniliowy
1 kostka (250 g ) margaryny (rozpuścić)
180 g mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego (60 g)
80 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                      1 łyżeczka soku z cytryny + otarta skórka z cytryny

  Jajka wbić do garnka i zacząć ubijać na parze - to właśnie sprawi że będzie leciutka - razem z cukrami. Jak masa zrobi się gęsta, to odstawić z pary i małymi partiami dodawać wymieszane ze sobą mąki , proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz roztopioną i wystudzona margarynę, skórkę z cytryny i sok. Dokładnie wymieszać. Keksówkę (12x32 cm ) wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką. Przelać masę do keksówki i wstawić do gorącego piekarnika (180 st. C) na 45-50 min.

    Uwaga - ciasto rośnie niespiesznie, zaczyna finiszować tak ok. 40 minuty, więc nawet za cenę lekkiego przypieczenia - tu i ówdzie - warto dać mu czas na to przyspieszenie w końcówce.
-------------------------
Podstawowy przepis pochodzi  z książki pani Ewy Wachowicz " Słodki świat "















Etykiety: