Chleb krupczatkowy z chrupiącą skórką i ziarnami

               Przepis pochodzi stąd
Składniki na okrągły bochenek o średnicy 23 cm:
1/2 kg mąki krupczatki
3 łyżki siemienia lnianego (ziarna )
3 łyżki ziaren słonecznika (łuskane )
1 łyżka pestek dyni (łuskane )
1 1/2 łyżki ziaren sezamu

1 kopiasta łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
2,5 dkg drożdży (świeżych)- rozkruszyć
1/2 łyżeczki mielonego kminku
ok. 1/2 litra ciepłej wody 
1/2 szklanki otrąb (wymieszanych pszennych i żytnich )
            Wszystkie składniki  suche wrzucić do miski, dodać rozkruszone drożdże i zalać ok połową przygotowanej ciepłej wody. Zacząć wyrabiać robotem kuchennym (spiralkowe końcówki ), stopniowo dodając resztę wody (ciasto będzie klejące i mokre). Odstawić do wyrośnięcia na jakieś 20 min. Ma się napuszyć i lekko podnieść.
Ciasto ma podrosnąć tak, aby nie sięgało kopytek baranka :o)
Po tym czasie  energicznie przemieszać ciasto drewnianą łyżką i wyłożyć je do foremki ( u mnie silikonowa, więc niczym jej nie smarowałam ani nie wyścielałam).


 Odstawić w ciepłe miejsce aż będzie widać że się ruszyło ( trwało to 25 min + czas potrzebny do nagrzania się piekarnika do 180 st. C). Wierzch można posmarować wodą albo rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką albo makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i ustawić termostat (góra i dół ) na 230 st. C.
Piec do zrumienienia - 35-40 min . Chłodzić na kratce po uprzednim wyjęciu z foremki

 Chleb ma chrupiącą skórkę, jest wilgotny ale nie "zbity", świetnie smakuje z pastą z wędzonej makreli

Uwagi nazajutrz : brzegi i skórka robią się twarde, ale po odkrojeniu (reszteczki przeznaczyć dla ptaków) chleb jest nadal smaczny


Etykiety: