Mufinki kakaowe z rumem

Składniki na 12 mufinek:
Suche:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru zwykłego
3-4 łyżki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Mokre:
2 jajka
1/2 szklanki kefiru
1/2 szklanki oleju
chlust rumu
  Trzepaczką do sosów rozmieszać składniki mokre i wlać do suchych. Ciasto wyłożyć łyżką do przygotowanych papilotek i wstawić do gorącego piekarnika (180 st. C ). Piec ok 15-20 minut. Wyjąć z formy i wystudzić na kratce do pieczenia.

Uwagi :
Zamiast sklepowych papilotek , możemy skorzystać z domowych - wyciętych z papieru do pieczenia (takie okrągławe twory o średnicy 2 x większej niż dołki w formie ) .
 W przypływie natchnienia do ciasta można wrzucić wiśnie, kostki gorzkiej czekolady, rodzynki, orzechy.



Moje już pewnie wystygły...... więc czas na  mnie :o)


Etykiety: ,