Piernikowe ciasto na różne fanaberie

Przepis na plastyczne i smaczne piernikowe ciasto w sam raz na świąteczną galanterię, taką jak świeczniki,  pierniki do zawieszenia czy do nadziewania marmoladą.
Składniki :
1/2 szklanki miodu naturalnego zagotować z
2 łyżeczkami przyprawy do pierników z
2 łyżkami kakao i 9 dkg zwykłego cukru.
 Lekko wystudzić i zaparzyć tym 2 szklanki mąki pszennej dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny, 1 rozbełtane jajko oraz 1-2 łyżki śmietany oraz 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
 
Starannie zagnieść ciasto i wykrawać, formować co nam tylko przyjdzie do głowy. Piec na papierze do pieczenia w temp. 185 st. C.
  Jeżeli chcemy zrobić nadziewane marmoladą pierniki to po prostu wystarczy cienko (3-4 mm) rozwałkować ciasto i w pewnej odległości od brzegu i od siebie łyżeczką nałożyć kulki marmolady.Potem ciasto złożyć na pół , wykroić foremką dany kształt, posmarować taki pierniczek po bokach i z wierzchu roztrzepanym lekko białkiem i upiec w 185 st. C.
Czasem marmolada i tak z lekka wyziera na świat






Uwaga - tutaj znalazłam świetny foto kurs lukrowania pierników











Etykiety: ,