Bananowy chlebek z włoskimi orzechami

Składniki na blaszkę 13 x 25 cm ( aluminiowa):
Mokre:
1/2 opakowania dużej śmietany (18 %)
2 całe jajka
1/2 łyżeczki soku z cytryny
110 g rozpuszczonego i wystudzonego tłuszczu ( pół na pół margaryna z masłem)
garstka włoskich orzechów
3 dojrzałe banany pokrojone w talarki
Wymieszać i dodać do
 Suchych składników:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki zwykłego cukru
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta cynamonu
 Jeśli ciasto byłoby zbyt suche, wlać kilka łyżek mleka. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez jakieś 45 min - aż do zrumienienia. Ciasto jest wilgotne ale nie zakalcowate :o)


 

Etykiety: