Chlebowe paluchy zapiekane z masłem czosnkowym i oscypkiem

Ciasto na  podstawie tego przepisu , dodatki ode mnie :o)
Składniki na zaczyn i ciasto:
18 g świeżych drożdży
1 łyżka domowego, kilkudniowego zakwasu 
1/2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłego płynu ( woda + mleko)
 kilka łyżek mąki
     Wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, jak zacznie bąbelkować to dodać:

500 g maki pszennej ( typ 650)
2 duże łyżki rozpuszczonego, ciepłego masła
1 łyżeczkę soli
1 rozbełtane jajko
dużą szczyptę ziół prowansalskich, pieprzu czarnego i ziołowego oraz ostrej papryki
   Dodatki: starty na tarce kawałek oscypka (4-5 łyżek)
3 łyżki masła roztarte z 2-3 ząbkami czosnku i odrobinką soli

      Wyrobić w naczyniu lekkie, sprężyste ciasto, posmarować jego wierzch olejem , przykryć folią spożywczą odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Potem stolnicę podsypać mąką i ....
uformować wałek, podzielić go na pajdy i każdą z nich rozwałkować, posmarować masłem czosnkowym i posypać oscypkiem. Ciasto złożyć na pół, i skręcić kilkakrotnie wokół własnej osi . Posmarować wierzch rozbełtanym i lekko osolonym jajkiem , posypać papryką , sezamem. Piec w mocno nagrzanym piekarniku (190 st. C) aż do wyraźnego zrumienienia. Fenomenalnie pachnie podczas pieczenia, a potem smakuje .

 
---------------
Takim ciastem można też owinąć parówki, etc

Etykiety: ,