Niespieszny chleb.... z grzywką

Składniki na NIESPIESZNY chleb mieszany *:
1/2 szklanki żytniego zaczynu ( mój miał spokojnie ze 3 tygodnie)
ok. 7 g drożdży (świeżych)
245 g mąki pszennej typ 650
5 g otrąb pszennych (koniecznie zamoczyć je w wodzie)
50 g mąki żytniej 
1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka zmielonego kminku
ok 3/4 szklanki ciepłej wody
1-2 łyżki oleju
    Do zaczynu wkruszyć drożdże i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Wsypać mąki, dolać małą porcję wody, dodać kminek, sól i jeszcze dolać wody. Wyrobić luźne ciasto (robotem kuchennym końcówki - haki), podsypać otrębami  i wierzch posmarować olejem. Odstawić na 15 minut i znowu wyrobić. Odstawić na godzinę lub dwie (powinno wyraźnie podwoić objętość - a to zależy głównie od temperatury a nie od czasu :o) . Znowu wyrobić i kilkakrotnie złożyć, Uformować kształt zbliżony do wyglądu naczynia, w którym upieczemy chleb ( u mnie naczynie żaroodporne szer. 20 cm - wysmarowane olejem i posypane... a jakże ....otrębami), posmarować wierzch olejem, posypać otrębami, przykryć z naddatkiem reklamówką i ustawić ponownie w ciepłym miejscu.
 Po 3-4 godzinach kiedy chleb podwoi objętość, nagrzać piekarnik do 230 st. C i dopiero wtedy wstawić chleb na najniższy poziom i piec przez 10 minut w tej temperaturze, potem ją zmniejszać co kilka minut aż osiągniemy temp. 195 st. ŁĄCZNY czas pieczenia to ok 30- 35 minut
 Chleb wyjmujemy z piekarnika, "wystukujemy" z naczynia i chłodzimy na kratce do pieczenia


----------------
Przepis podstawowy na Chleb mieszany  na zaczynie pochodzi z książki Pani Małgorzaty Zielińskiej "Drożdżowe wypieki"str. 108.
** otręby pszenne dobrze jest wcześniej namoczyć w wodzie, dzięki temu miąższ chleba nie będzie się kruszył na następny dzień
Chleb jest genialny, przepis bez otrąb pszennych jest tutaj

Etykiety: