Pierogi z farszem z twarogu i kaszy gryczanej

Przepis na ciasto pierogowe pochodzi z  książki: "Maciej Kuroń Moje najlepsze przepisy " str. 111
Składniki  na ciasto:
4 szklanki mąki pszennej ( u mnie na pół z mąką pełnoziarnistą). 1 szklanka ciepłej wody, 2 rozbełtane jajka, 2 łyżki roztopionego masła , 1/4 łyżeczki soli



Farsz: 
ok 50 - 60 dkg twarogu  ( rozdrobnić widelcem albo takim cósiem do gniecenia ziemniaków)
1 1/2 woreczków ugotowanej , ostudzonej kaszy gryczanej
1 jajko
1 duża pokrojona w kostkę i przesmażona cebula
1-2 łyżki śmietany 18 % , gdyby farsz okazał się za suchy
 garść pokrojonego szczypioru z cebuli ( u mnie z 5 cebul)
 sól i pieprz czarny do smaku
oraz SZCZYPTA KUMINU  - absolutnie należy go dodać, bo sprawia że smak jest intrygujący i rozgrzewający


Uwaga: farsz nadaje do naleśników, o których pisałam tutaj

Etykiety: