Babka kawowa z kardamonem

   Przepis oryginalny tutaj .
Składniki:
125 g margaryny do pieczenia
4 jajka (osobno ubić białka)
1 i 3/4 szklanki cukru (zwykłego)
3 szklanki mąki pszennej
7 zmielonych (razem z łyżką cukru) ziaren kardamonu
4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 szklanka mocnego naparu kawy po turecku

Zaparzyć kawę i przestudzić, potem ją odcedzić. Ubić na sztywno białka- pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru.Odstawić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać po jednym - żółtka wlewać na zmianę po odrobinie kawy i wsypywać małe porcje mąki, kakao i proszku do pieczenia oraz kardamonu. Dodawać po łyżce uprzednio - ubitych białek. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy - wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec w temp. 180 st. C przez godzinę. Babka jest dobrze napowietrzona i aromatyczna.


Etykiety: