Ciasto drożdżowe ze śliwkami i morelami

Przepis na ciasto pochodzi z książki Pani Małgorzaty Zielińskiej "Drożdżowe wypieki"str. 30 (Ciasto dojrzewające w wodzie) - od razu się przyznaję że nie wkładałam go do zimnej wody tylko do lodówki.
Składniki
20 g drożdży
3 jajka
100 g masła lub margaryny do pieczenia
2 szklanki pszennej mąki
1 szklanka zwykłego cukru - + cukier wanilinowy
ok. 1 szklanki ciepłego mleka
śliwki, morele
Kruszonka: cukier + masło+mąka pszenna +cynamon+szczypta proszku do pieczenia
        Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i kilku łyżek mleka zrobić zaczyn. Odstawić go do wyrośnięcia.
Tłuszcz rozpuścić i wystudzić. Jajka rozmieszać z cukrem . Do zaczynu dodać kogel-mogel, partiami mąkę, mleko i tłuszcz. Ja wyrabiałam ciasto robotem kuchennym ( końcówki typu- hak), potem włożyłam je na godzinę lodówki. Natłuściłam blaszkę (40x 24 cm) i wyłożyłam ją ciastem, a wierzch posypałam częścią kruszonki (3/4) , i na to ułożyłam owoce i posypałam resztą kruszonki. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika (185 st. C) - piekłam do zrumienienia (jakieś 40 min.).



Etykiety: