Pascha na słodko

Składniki:
75 dkg białego, tłustego twarogu (u mnie 3 kostki po 25 dkg)
3/4 szklanki cukru pudru + 1 cukier wanilinowy
1 kopiasta łyżka miodu naturalnego
15 dkg masła
4 żółtka
1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
1 szklanka namoczonych uprzednio i wysuszonych moreli, żurawin i rodzynek (wg upodobań)

  Ser zemleć. Masło starannie utrzeć i dodawać do niego na przemian cukier i żółtka, a następnie po łyżce sera i śmietany. Ucierać. Dodać wiórki skórki pomarańczowej i bakalie. Masę przełożyć do lnianej ściereczki - poobściskiwać i uformować gomółkę, potem położyć na durszlaku do obcieknięcia (12 godzin w chłodnym miejscu).
 
 

Etykiety: , ,