Ciastka francuskie z przepisu od Aśki

Składniki na 80 sztuk :
75 dkg maki pszennej ( typ 650)
50 dkg margaryny (zimnej)
4 żółtka
6 łyżek kwaśnej śmietany (18 %)
Posypka: 2 łyżki masła, cukier zwykły, cynamon, skórka z otartej cytryny
Ciasteczka nie zwierają proszku do pieczenia

   Margarynę posiekać z przesianą mąką, dodać żółtka i śmietanę. Krótko wyrabiać. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Potem rozwałkować ( na 0,5 cm) i wycinać ciastka z dziurką (użyłam wąskiej szklanki do kompotu i drylownicy do jabłek) . Masło roztopić i posmarować nim wierzch ciasteczek, potem wcisnąć go w cukier. Piec do lekkiego zrumienienia w temp. 190 st. C. Ciastka nie są zbyt słodkie ale niezwykle smaczne, mają listkową strukturę. Polecam

 

Etykiety: