Drożdżowe knedle ze śliwkami i piernikową posypką

Przepis na ciasto na podstawie książeczki pt: "Potrawy proste, oszczędne i zdrowe" Marii  Bartnik i Krystyny Stachowicz (Wydawnictwo Spółdzielcze 1989) - str. 76 - Pyzy poznańskie -
 Składniki:
2 szklanki mąki pszennej ( typ 650)
1 szklanka mleka ( temp. pokojowa)
3 żółtka + 1 całe jajko
1 kopiasta łyżeczka roztopionego masła
2 dkg świeżych drożdży
1 łyżka cukru ( zwykłego) 
szczypta soli
śliwki ( bez pestek)
kilka pierników - bez polewy i lukru - do zrobienia posypki
         Drożdże rozmieszać w mleku z łyżką mąki i łyżką cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i dodać do niej zaczyn, żółtka i całe jajko, dodać stopione masło i szczyptę soli. Wyrobić pulchne ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia Potem wyłożyć je na blat podsypany mąką i utoczyć gruby wałek, lekko go spłaszczyć i kubkiem "odkrawać " kęsy , w które wkładać wypestkowane śliwki - starannie je otulając ciastem. Odstawić knedle do wyrośnięcia -  ok godziny - gotować je na parze albo w osolonym wrzątku - w zależności od wielkości od 10- 15 minut. Na talerzu posypać je startymi na tarce piernikami.
 
 

Etykiety: ,