Owsiane batony z książki "Wiem co jem"

Przepis na podstawie książki "WIEM CO JEM. PRZEPISY Z PROGRAMU" Pani Katarzyny Bosackiej i Aleksandry Misztal ( str. 18, Zdrowe batony)
 Składniki:
1 puszka skondensowanego, słodzonego mleka (530 g)
ok 500 g suchych płatków owsianych, wymieszanych z rodzynkami, orzechami włoskimi, sezamem, siemieniem lnianym, nasionami słonecznika.
Opcjonalnie :1 duża łyżka masła orzechowego
       Mleko wlać do garnka i lekko podgrzać, zalać nim owsianą mieszankę i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na blaszkę (u mnie 30 x 26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez godzinę w temp 130 st. C (u mnie z termoobiegiem), potem blaszkę wyjąć z piekarnika i po 15 minutach pokroić na kawałki owsianą masę ( najlepiej na niezbyt duże bo są słodkie). Polecam, w smaku są krówkowe :o)
A tak wyglądają od spodu :o)
 

Etykiety: