Gofry - Synku... to je to ;o)

Przepis pochodzi z książki Pani Ewy Wachowicz "Słodki świat" wyd. Ewa Wachowicz PROMISS ( str 114 - Gofry holenderskie))
Składniki na jakieś 12-14 gofrów.
 1/2 l mleka (2%)
2 jajka (całe)
300 g mąki pszennej ( typ 650), czyli 2 kubki w kropki
75 zwykłego cukru , czyli 8 kopiastych łyżek
100 g rozpuszczonego masła
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli i 2-3 krople aromatu śmietankowego 

        Składniki w wymienionej kolejności dodać do miski i każdorazowo wymieszać - trzepaczką do sosów (albo mikserem). Ciasto jest gęste. Można piec od razu,  ale nie "przeszkadza" mu jeśli "postoi" godzinkę albo dwie czekając na swoją kolej. Gofrownice nagrzać i nalewać chochelką porcje. Studzić na kratce.
 

Etykiety: