Rolada z zapiekanymi jabłkami

Przepis pochodzi z książki Pani Ewy Wachowicz "Słodki świat" ( str. 56 - Rolada jabłkowa, wyd. Ewa Wachowicz PROMISS)
Składniki na dużą blachę:
7 jajek ( oddzielić białka od żółtek )
100 g zwykłego cukru
140 g mąki pszennej ( u mnie typ 650)
1 łyżka oleju
2-3 krople aromatu śmietankowego
ponadto
4 duże jabłka ( szare renety lub inne)
3 łyżki tartej bułki tartej
cynamon
     Płytką blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i lekko obsypać tartą bułką oraz cynamonem ( tym ostatnim - nie za wiele). Jabłka obrać ze skórki i podzielić na ósemki. rozłożyć je na przygotowanym papierze obok siebie - w jednym kierunku-. Znowu oprószyć tartą bułką i cynamonem. Odstawić.
Nastawić piekarnik na 210 st. C z termoobiegiem.
Ciasto po upieczeniu rolować od siebie - tak jak patrzymy teraz
      Zabrać się za robienie biszkoptu: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać po łyżeczce cukru na zmianę z żółtkami - wszystko dokładnie ubijać mikserem, zmniejszyć obroty i małymi partiami dodawać przesianą mąkę. Na końcu wlać olej. Ciasto wylać równomiernie na  jabłka ułożone na blasze. Wstawić do gorącego piekarnika (210 st. C z termoobiegiem) i piec przez 15 minut. Potem wyjąć je z piekarnika (nie zdejmować z blachy) i po jakiś 5 minutach - jak już sobie tak chwilkę" oddychnie"- nałożyć na nie drugą blachę o podobnej wielkości i obrócić "do góry nogami". Zdjąć z rolady papier- dzięki poprzedniemu manewrowi mamy go teraz na wierzchu- i zawinąć ciasto w ściereczkę - jabłkami do środka. Poczekać aż ostygnie i wtedy kroić na plastry pod kątem. Ciasto jest wyśmienite.
 



Etykiety: