Tort- czekolada i wiśniówka

Biszkopt na tortownicę o 22 cm średnicy :
4 jajka (x 2)
3/4 szklanki zwykłego cukru (x 2)
3/4 szklanki mąki tortowej (albo typ 650) (x 2)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (x 2)
kakao
szczypta soli
 Krem- kisiel wiśniówkowy
2 szklanki wiśniówki (odlać 0,5 szklanki)
1,5 szklanki wydrylowanych wiśni z wiśniówki
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem serowo - czekoladowy
1 kg twarogu " wiaderkowego (używam z firmy Hej)
3 łyżki cukru pudru ( do smaku)
3 gorzkie czekolady (po 200 g każda)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka śmietany (18 %)

do dekoracji - bita śmietana
  Ze szklanki w której jest mąka odebrać dwie kopiaste łyżki i wsypać tyle samo kakao.
   Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać do nich na zmianę cukier (partiami ) i po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i delikatnie dodawać-  dosłownie po łyżce- mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia- aż do wyczerpania składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika , piec 25 minut  w temp. 175 st. C z termoobiegiem. Potem wyjąć z pieca do wystudzenia. Studzić na kratce w papierze. Upiec dwa takie biszkoptowe blaty. Można to zrobić dzień wcześniej.
   W metalowej miseczce ( nad garnkiem z gorąca wodą) rozpuścić- posiekaną drobno czekoladę z masłem i śmietaną. W międzyczasie wymieszać wiaderkowy serek z cukrem pudrem i dodawać do niego po łyżce rozpuszczonej czekolady. Staranie mieszać.Wstawić na chwilkę do lodówki.
   Do rondelka wlać 1,5 szklanki wiśniówki i zacząć podgrzewać na małym ogniu , w pozostałej połowie szklanki alkoholu dokładnie rozmieszać mąkę ziemniaczaną z cukrem pudrem. Wlać ją cienkim strumieniem do rondelka i mieszać ( najlepiej trzepaczką do sosu) aż do uzyskania zawiesistego kisielu. Wtedy całość zdjąć z palnika i wsypać wiśnie. Energicznie zamieszać. Lekko ostudzić.
Biszkopty przeciąć na pół ( jeśli były pieczone poprzedniego dnia to nasączyć kilkoma łyżkami wiśniówki).
Posmarować letnim wiśniówkowym kisielem, a na nim rozłożyć masę serowo - czekoladową, przykryć następnym blatem i tak do wyczerpania składników. Można ozdobić wstęgami bitej śmietany.

Etykiety: