Kapuśniaczki w krucho- drożdżowym cieście

Składniki na krucho - drożdżowe ciasto :
1/4 kosteczki drożdży
30 dkg mąki pszennej (typ 650)
20 dkg masła lub margaryny (zimne)- ja daję pół na pół
2 rozbełtane jajka
duża szczypta soli
do posypania " majeranek, czarnuszka
    Zrobić zaczyn z drożdży, ciepłej wody (2-3  łyżki) i  2 łyżek mąki. Posiekać  tłuszcz z przesianą mąką, dodać jajka oraz bąbelkujący zaczyn. Wyrobić na lśniąca masę. Wstawić na chwilę do lodówki.
Farsz: kiszona kapusta  (polecam taką jak ta- moja miała 5-6 dni i był już z niej niezły kwasior)
pieczarki,
cebula,
kiełbasa
sól. pieprz, majeranek, mielony kminek - do smaku
łyżka masła i oleju do podsmażenia farszu
2 rozbełtane jajka z solą, pieprzem ziołowym i majerankiem - do posmarowania kapuśniaczków przed upieczeniem
 
      Kapustę (tylko jeśli jest zbyt słona to"przelać" krótko - zimną wodą nad zlewem) zalać niedużą ilością wody i ugotować do miękkości (30-40 min). Kiełbasę pokroić na nieduże kawałki i obsmażyć. Wrzucić do kapusty, Pokroić drobno cebulę, wrzucić na patelnię, a jak się zeszkli to dodać obrane pieczarki. Podsmażyć. Dodać do kapusty. Pogotować krótko i dosmaczyć przyprawami (nie żałować ani kminku ani majeranku). Farsz przelać na sitko i poczekać aż wystygnie.
Ciasto podsypać mąką i rozwałkować raczej cienko - 2-3 mm .Wykrawać w nim koła -dużą filiżanką. Posmarować je rozkłóconym z przyprawami - jajkiem, nałożyć farsz, przykryć drugim okręgiem i formować np takie okrąglaki jak u mnie. Wierzch posmarować jajkiem (posypać czarnuszka lub majerankiem) i nakłuć lekko widelcem. Piec w 190 st. C ( z termoobiegiem) do wyraźnego zrumienienia.
 




Etykiety: