Kremowe Trufle czekoladowe - przepis z kulinarnego bloga Małgosi

 Przepis znalazłam na Blogu :Ósmy kolor tęczy
Są bajeczne.
Składniki:
450 g deserowej czekolady ( u mnie gorzka + deserowa)
150 g masła
2 żółtka
1/2 szklanki wrzącej wody
1 łyżka wiśniówki ( w oryginale był rum)
szczypta soli
do obtoczenia kakao w proszku - u mnie gorzkie pół na pół z takim słodzonym dla dzieci - żółtym Kubusiem.
           Czekoladę połamałam na drobniejsze kawałki do metalowej miseczki i razem z masłem ustawiłam na garnku z gotującą się wodą. W osobnej misce rozbełtałam żółtka z odrobiną soli i cienkim strumieniem (energicznie mieszając trzepaczką do sosów) wlałam wrzątek. Odstawiłam na chwilkę bo w tym czasie czekolada połączyła się już z masłem na jednolitą masę. Zdjęłam miskę z garnka i zaczęłam ubijać czekoladowa masę, wlewając -przez sitko- małymi porcjami żółtka z wodą. Dodałam wiśniówkę. Tortownicę ( szer. 22 cm) wyłożyłam folią aluminiową i przelałam do niej truflowa masę. Wstawiłam do lodówki na 2 godziny. Potem pokroiłam na kwadraty ok 2,5 cm x 2,5 cm. Za pomocą dwóch łyżeczek obtoczyłam trufle w kakao. Przechowywać w lodówce. Myślę że wykorzystam tę masę do zrobienia mazurka.
 
 







Etykiety: