Z ochotą skorzystałam z (ogólnodostępnego) zaproszenia Amber do marcowej piekarni.
Marzec wszyscy chętni "przywitali" samodzielnym wypiekiem tureckich bajgli (obwarzanków) o nazwie simit. Przepis "podrzuciła" Monika z tego bloga - tam też znajdziecie oryginalny przepis, bo ten poniżej jest troszkę przeze mnie zmodyfikowany
Składniki na 10 słusznych rozmiarów obwarzanków:
8 g drożdży instant (1 paczuszka)
220 g letniej wody
100 ml mleka
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki zwykłego cukru
650 g mąki pszennej typ 650
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Do obtoczenia:
2 szklanki sezamu (nie uprażyłam go)
6 łyżek płynnego miodu + 5 łyżek wody + 1 łyżka masła- te trzy składniki leciutko podgrzać.
Z powyższych składników wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.Włożyć do posmarowanej olejem miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrobić je ponownie i podzielić na 10 kawałków. Uformować z nich kulki i dać im z 15 minut żeby "przywykły" do nowej postaci. Potem z każdej porcji ciasta uformować cienki wałeczek, złożyć go na pół i skręcając (zaplatając) w spiralkę - uformować obwarzanek (ja w pętelkę włożyłam końcówki ciasta). Odstawiłam - bez przykrycia - na 30 min. Podrośnięte bajgle moczyłam z obu stron w miodzie z wodą i masłem, a potem obtaczałam ze wszystkich stron w sezamie. Układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w mocno nagrzanym piekarniku (190 st. C z termoobiegiem) przez 23 minuty. Są wyśmienite, lekko słodkie, mięciutkie w środku z chrupiąca skórką.
Simity "pachniały" smakowicie jeszcze na tych blogach:
am.art kolor i smak
Apetyt na Smaka
Bajkorada
Fabryka kulinarnych inspiracji
Foodnotes
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek
Moje domowe kucharzenie
nie-ład mAlutki
Notatki kulinarne
Ogrody Babilonu
POlska zupa
Smak mojego domu
Smakowity chleb
W mojej kuchni
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu SlowLife
Zacisze kuchenne
Etykiety: chleb, ciasteczka, deserki, w odpowiedzi na ...