Ciastka kokosowo- owsiane (Anzac Biscuits)


Przepis pochodzi z bloga MOJE WYPIEKI
Składniki:
 2 szklanki wiórków kokosowych
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
20 dkg mąki pszennej (typ 650)
14 dkg cukru (dałam zwykły)
1 kostka masła (200 g)
2 łyżki miodu
2 płaskie łyżeczki sody (dać stanowczo mniej albo pół na pół z proszkiem do pieczenia)
przygarstka rodzynek
szczypta cynamonu

            W misce wymieszać ze sobą wiórki kokosowe, płatki i mąkę oraz rodzynki i cynamon. W rondelku - roztopić masło, dodać do niego miód i cukier. Odstawić. Wsypać sodę i energicznie wymieszać, taki buzujący płyn wlać do tych suchych składników.Mieszać. Odstawić na chwilę do wystygnięcia.
Z ciasta robić niewielkie kulki, lekko je spłaszczać na środku. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym ( 170 st. C z termoobiegiem) piekarniku do zezłocenia się powierzchni ciasteczek (3-4 min). Po upieczeniu są bardzo miękkie, więc odczekać aż trochę wystygną i wtedy zdejmować je z blachy.
 
 
 
 
 
 

Etykiety: