Wypiekanie chleba - kwietniowa piekarnia u Amber



    W kwietniowej piekarni u Amber - piekliśmy chleb pszenny z płatkami owsianymi i ziołami - pomysł podrzuciła Kasia  (tam też oryginalny przepis)
Składniki na spory bochenek pieczony w gęsiarce:
Najpierw "nastawiłam" długoterminowy zaczyn drożdżowy - miał 4 dni z 170 g mąki pszennej (typ 650) + 8 g świeżych drożdży + 200 ml letniej wody.
A w dniu pieczenia dodałam do niego:
15 g świeżych drożdży

Odważyłam:
450 g mąki pszennej (typ 650)
50 g mąki pszennej razowej
Gorącą wodą (ok.1/2 szklanki) zalałam :1/2 szklanki płatków owsianych (zwykłych) + 1 łyżeczkę czarnuszki + 1 łyżeczkę ziół prowansalskich + 1 łyżeczkę mielonego kminku + 1 łyżeczkę soli + 1/2 łyżeczki świeżego (pokrojonego) tymianku + duża szczypta pieprzu ziołowego + duża szczypta zmielonego czarnego pieprzu. Odstawiłam na jakieś pół godziny. I potem wymieszałam z drożdżowym zaczynem. Nie wyrabiałam długo. Ciasto było luźne. Gęsiarkę wysmarowałam margaryną i obsypałam płatkami owsianymi. Przełożyłam do niej ciasto i mokrą ręką wyrównałam jego powierzchnię, lekko dociskając posypkę z przygarstki płatków. Przykryłam pokrywką i odstawiłam na jakieś półtorej godziny - czyli do chwili kiedy ciasto chlebowe wyraźnie podwoiło objętość. Piekłam w nagrzanym do 180 st. C ( z termoobiegiem) piekarniku - z garnka zdjęłam pokrywkę - przez 55 minut. Chleb ma chrupiącą skórkę, nie kruszy się, fajnie wygląda i jest smaczny.
 
 
 
 
Piekłam ten chleb w doborowym towarzystwie, czyli "razem" z :
Akacjowy blog
Apetyt na smaka
Bochen chleba
Codziennik kuchenny
Fabryka kuliarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Konwalie w kuchni
Kulinarna Maniusia
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek
Moje kucharzenie
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Przepisy na domowy ser i chleb
Smaki i Aromaty
Smakowity chleb
Stare gary
W mojej kuchni
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne



Etykiety: