Sałatka Caprese po mojemu, czyli ogórki kiszone na sucho z bloga OBIAD GOTOWY

      Dziękuję Markowi za podesłanie linka  do bloga z przepisem na ogórki  małosolne kiszone na sucho 
Ogórki są aromatyczne, smaczne, słodkawe - po prostu "surowizna  jest złamana", tak jak przy ogórkach kiszonych tradycyjnie w zalewie, które mają 2-3 dni. Ciekawy eksperyment kulinarny.
Próbę przeprowadziłam na 1 kg niewielkich ogórków (ok. 5-6 cm).

Przepis z Bloga OBIAD GOTOWY !
Składniki których użyłam do swojej kiszonki:
1 kg świeżych ogórków gruntowych (małych)
2 baldachy kopru
kawałek korzenia chrzanu (ok 5 cm)
 4 liście czarnej porzeczki
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 płaska łyżka soli
2 woreczki do mrożenia ( nie miałam odpowiednio  dużego jednego do pomieszczenia wszystkich ogórków)
     Ogórki umyć pod bieżąca wodą, a potem zalać zimną wodą i pozostawić w niej na godzinę. Potem osuszyć je na ręczniku i obciąć im piętki z obu stron. Chrzan i czosnek obrać, pokroić niezbyt drobno. Gorczycę i sól wymieszać. Koper przeciąć na kilka części. Ogórki włożyć do woreczków (worka), dodać liście i koper, zasypać mieszanką przypraw, potrząsnąć, poobracać na wszystkie strony, żeby przyprawy się rozsypały po ogórkach. Woreczki ścisnąć, żeby wyszło z nich powietrze, zawiązać. Włożyć do lodówki na 4 godziny (od czasu do czasu tam zaglądać i przekładać woreczki z boku na bok), następnie wyjąć i pozostawić je w temperaturze pokojowej na 20 godzin. Po tym czasie ogórki są gotowe do jedzenia. Można przełożyć je do słoika i przechowywać w lodówce.
Sałatka Caprese :
3-4 kiszone ogórki na sucho ( nie myłam ich , gorczyca która się do nich "przykleiła" jest miękka i pyszna)
1 duży, swieży pomidor
1 kulka mozarelli
sól i czarny pieprz (świeżo zmielony)- do smaku
1 mały chluścik oleju rzepakowego
4 małe listki świeżej mięty (podzielić ja w palcach na mniejsze części
  Ogórki,  pomidory, mozarelle pokroić na kęski. Dodać olej i przyprawy, lekko wymieszać, posypać miętą.
Pychota !
 
 
 





Etykiety: , ,