Różowe ciasto chlebowe w foremce w kształcie serca

Amber na swoim blogu zaprosiła do "wspólnego" weekendowego pieczenia chleba . Zaproponowała chleb z burakami.
Przepis na jeden bochenek:
370 g mąki pszennej (typ 650 w tym 3 łyżki mąki pszennej razowej)
8 g soli
160 g startych (surowych) buraków
4  g suchych drożdży
200 g ciepłej wody
15 g oleju ( w oryginale oliwa)
  Wymieszać mąkę, suche drożdże i sól. Wlać olej i wodę, wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Dodać starte buraki i dalej chwilę mieszać do połączenia się składników. Odstawić na 10 minut.  Następnie stosować następującą technikę zagniatania: zagniatać przez 10 sekund i zostawiać na 10 minut. Powtórzyć ten proces 4 razy.  Ciasto wyrabia się łatwo bo jest sprężyste. Za każdym razem lekko podsypać blat mąką. Przykryć miskę z ciastem i zostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu.

     Foremkę porządnie posmarować margaryną i obsypać otrębami pszennymi. Przełożyć do niej ciasto. przykryć - z naddatkiem -  reklamówką i poczekać aż chleb podwoi swoją objętość. U mnie trwało to prawie 2 godziny. Nagrzać piekarnik do 200 st. C ( z termoobiegiem) , w oryginale jest mowa o wyższej temperaturze i spryskiwaniu piekarnika wodą, ale u mnie nie działa dolna grzałka, więc "pokombinowałam " po swojemu . Piec chleb przez ok 35 minut, aż do chwili kiedy wyraźnie zacznie odstawać od ścianek foremki i ostukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Studzić na kratce.
Smakuje świetnie. "Nie czuć" go burakami. Kolor różowy zanika, zostają tylko czerwonawe kropki buraczanych wiórków. Polecam.
 
 
 
 
 
 
Chleb z burakiem na blogach:
Akacjowy blog
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Dzieje kuchennej Wiewióry
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Leśny Zakątek
Moje małe czarowanie
Nie tylko na słodko
nie-Ład mAlutki
Ogrody Babilonu
Prawo do gotowania z pasją
Smakowity chleb
Stare gary
W poszukiwaniu SlowLife

Etykiety: